Vägen till Första Platsen i Kajakfiske-SM: Så Var Planen i Alla Fall
Vägen till Första Platsen i Kajakfiske-SM: Så Var Planen i Alla Fall

Vägen till Första Platsen i Kajakfiske-SM: Så Var Planen i Alla Fall

0 1
Read Time:10 Minute, 37 Second

Jag tävlar sällan numera, men när jag väl gör det påminns jag om hur roligt det är. Det mentala spelet, att ha en plan A, B och C, och att veta när man ska avvika från planerna – och såklart, de gånger man får hjärnsläpp och glömmer alla planer.

Några i Tävlingsledningen Jag och Tobbe

Min resa började med att jag rekade vattnet redan sex månader innan tävlingen. Eftersom jag också är med i tävlingsledningen så var fokus på allt runtomkring. Jag tittade på området, campingen, plats för start och mål med mera. Men två veckor innan tävlingen fick jag möjlighet att provfiska vattnet. Tisnaren, som ligger nära Vingåker, är en relativt stor sjö.

I tävlingsvattnet ingår två fiskevårdsområden där man får fiska. Jag hittade flera bra abborrställen, men gäddspots var det inte lika gott om. Massor med fina ställen med gräs, men jag undrade om gäddorna skulle finnas där under tävlingen eller om de skulle ligga under betesfiskstim på djupet. För mig personligen skulle gräsfiske vara bättre eftersom jag tycker det är roligare. Jag tänker att man får mer fisk på det fiske man tycker är roligt.

Nöjd med min preefish åkte jag hemåt med en plan för abborrefisket dag 1. Jag tänkte dundra ut i en himla fart till ett grund precis utanför campingen, ta några kast innan jag kom fram för att inte skrämma fisken. Om jag inte fick något skulle jag trampa runt grundet, titta på ekolodet och sedan fiska på abborrarna. Bra plan!

Gäddplanen var inte klar. Jag var osäker på hur och var jag skulle fiska. Skulle jag gå norrut i Tisnaren där det är grundare och mer gräs, men antagligen mindre gäddor? Minimimåttet är 50 cm och man måste över det. Eller skulle jag gå söderut till det lite djupare och mer öppna vattnet? Vertikalfiska på gäddorna och fiska runt betesfiskstim?

Tävlingshelgen närmade sig och jag packade allting. Jag hade bytt ut min kajakflotta och hade numera en stor Native Kajak och en lättare och mindre Hobie kajak. Båda fick följa med.

Fredagen gick åt till att göra klart tävlingsområdet med tält, priser, start och mål med mera. Vi i tävlingsledningen gjorde även säkerhetskontroll på samtliga kajaker och kontrollerade att de tävlande hade med sig krokavbitare, första hjälpen-kit, kontrollerad mätbräda med mera. Kvällen ägnades åt socialt umgänge, en av de viktigaste beståndsdelarna i ett sådant här kajakfiskeevent.

Förberedelserna i full gång

Lördag morgon och abborrdag. De fem längsta abborrarna räknas. Allt kändes bra och vädret var nästan perfekt med strålande sol och svag vind. Klockan närmade sig 09:00 och alla kajaker, cirka 20 stycken, var i vattnet och alla var beredda. Tuuuuut, starten gick och jag spurtade till mitt grund. Det var viktigt att vara först eftersom man inte får vara närmare än 30 meter från varandra. Jag hade riggat ett gäng spön med blade, crank, en mumsig mask på ned, en trevlig kräfta från en av sponsorerna Zman, och en jig från Zman. Jag började med mitt blade för att täcka mycket vatten och se om jag fick några reaktioner. Redan på tredje kastet böjde sig spöt oroväckande mycket – gädda! Inte idag, tänkte jag. Jag drillade försiktigt eftersom tafsen inte var gjord för vassa gäddtänder. En stund senare hade jag en 90 cm gädda i håven. Dyrbar tid hade gått till spillo. Jag skickade tillbaka gäddan, kontrollerade tafsen och kastade ut igen. Bara 14 minuter in i tävlingen hade jag min första godkända fisk, en 23 cm abborre. Helt okej då minimimåttet är 20 cm. Bra, tänkte jag, grundet känns hett. Jag bestämde mig för att nöta ett tag. Inga andra tävlande var i närheten; hälften drog iväg norrut och resten söderut.

Jag med en fin 29cm abborre

Efter 40 minuter in i tävlingen får jag äntligen en till godkänd abborre på 29 cm – nu börjar det likna något! Tidigare hade jag fått två mindre, icke godkända abborrar, så detta var en välkommen förändring. Men fisket var riktigt trögt, och jag fick fiska försiktigare och långsammare. Jag testade alla möjliga tekniker, till och med DropShot som jag egentligen hatar, men abborrarna vägrade ändå att nappa på mina vackra och smaskiga maskar.

Jag tänkte att det bara var att nöta på med pannbenet. Under lördagen var resultatet öppet hela dagen, och jag sneglade snabbt på hur det gick för de andra. Det visade sig vara trögt för alla. Albin Falk fiskade bra med tre godkända abborrar och Pär Norman med två innan lunch. Min längsta abborre kom strax efter lunch och mätte 32 cm, följt av en på 28 cm. Vid det här laget hade jag testat runt i hela min betes arsenal, och de två sista abborrarna fick jag på microjigg, 1,5 g skalle och en 2 cm mask som jag fiskade in cirka 2 meter under ytan.

Cherdsin med en fin abborre

Platsen var fortfarande het, och under hela dagen till och från jagade abborrarna vid ytan. Jag fiskade såklart på dem, men de vägrade ta just mina beten. Jag funderade ett tag på om det verkligen var abborrar som jagade vid ytan, men jag tyckte mig se deras vackra ryggfenor som segel i solen! Gustav gjorde ett ryck mellan 12:00 och 13:00 och plockade upp fyra fina abborrar, varav den längsta var 38 cm. Därmed tog han över ledningen från mig. Runt kl. 14:00 hade jag fyllt mitt papper, med Gustav i ledning, jag på andra plats och Felix F på tredje plats. Jag hällde upp en kopp kaffe för att tänka ut en taktik. Skulle jag stanna kvar och försöka byta ut mina minsta abborrar, eller byta plats?

Felix från Kayakstore med en godkänd abborre

Om jag stannade kvar hade jag platsen och kunde “bevaka” den, men man måste hålla ett avstånd på 30 meter från varandra. Om de andra såg att jag hade fullt papper skulle de kanske komma till min plats. Men fisket var trögt, så om jag bytte plats skulle jag antagligen inte få mer fisk och dessutom släppa min plats. Beslutet var taget – med antagligen hela startfältets snabbaste kajak transporterade jag mig bara ett stenkast från campingen. Jag stannade kvar, och mycket riktigt drog jag till mig fler tävlande. Lars L, som hittills hade nollat, kom förbi, och snart hade jag både Roger och Frasse nära mig. Det gjorde inte så mycket, det var trevligt med lite sällskap. Fisket blev lite bättre på eftermiddagen, och både Roger och Frasse fick fisk. Jag bytte ut någon enstaka abborre, och när det var 30 minuter kvar lämnade jag platsen. Jag var nöjd med cirka 20 abborrar och ett okej resultat. Det spelade inte så stor roll om jag höjde mig 2-5 cm inför morgondagen då jag planerade att ta riktigt stora gäddor. Utgångsläget var helt perfekt – fem abborrar på totalt 136 cm och bara 8 cm efter Gustav. Felix F låg trea. Jag tog den första abborren bara 21 minuter in i tävlingen, och Roger tog en fin 29 cm abborre med bara 45 minuter kvar av tävlingen på samma plats.

Inför gäddfiskedagen är jag lite fundersam. Jag har ingen klar plan. Ska jag fiska grunt norrut vid vass och gräs, eller söderut på djupare vatten? Söderut kanske jag har större chans på större fisk. Jag ligger tvåa, och om jag fyller papperet ligger jag riktigt bra till. Men jag vågar inte gå norrut – jag tror inte att 50-60 cm gäddor räcker för att vinna. Många kommer nog fylla papperet med tre gäddor, och vädret är perfekt för gäddfiske: lite blåsigt och mulet. Hur svårt kan det vara?

Kvällarna på dessa event är verkligen höjdpunkten! Vi njuter av trevligt sällskap, grillning och samtal vid brasan. Den här gången blir det även chiliprovning!

Starten går kl 09:00 och jag trampar söderut tillsammans med Lars, Felix, Albin, Oscar, Pär och Marcus. Det känns riktigt bra och jag har siktet inställt på en sten nära en djupbrant. Lars kommer först dit men trampar vidare. Han ska såklart trampa runt hela sjön, tänker jag. Jag avvaktar lite och släpper förbi Pär och Marcus – jag trivs bäst själv.

Jag fiskar av en vasskant och tänker att här plockar jag min första gädda. Helt dött. Jag trampar ut till min sten och kastar både busterjerk, pigshad och chatterbait utan resultat. Tobbe gör mig sällskap en stund. Vi ser några fina fiskar stå och trycka på botten, men de rör sig inte en millimeter. Jag tänker att jag ska gå tillbaka och fiska av hela kanten, men då ser jag Felix komma glidande exakt där jag tänkte fiska. Vad göra? Jag tänker att han säkert missat några och trampar dit när han har fortsatt. Jag såg inte att han fick något, vilket kan vara både bra och dåligt. Oscar kommer också glidande.

Vinnaren Oscar med sin 91cm gädda

Jag har tre spots som jag fiskar av, alla är djupa kanter. Inte ett pet. Framåt 12-tiden är goda råd dyra. Man vet inte heller hur det går för alla eftersom det är mörkning hela dagen. Jag ringer Tobbe, och han bekräftar vad jag trott – riktigt trögt där han är också. Byte av taktik. Jag tar mig sakta tillbaka till campen och nöter strandnära, gräs och vass. Till slut får jag en 58 cm gädda och hoppet kommer tillbaka. En gädda, två kvar. Jag fortsätter nöta. 2000 kast senare har jag fortfarande inte lyckats fylla papperet. Jag ligger bredvid Anton som plockar två gäddor framför näsan på mig. Det är både underbart och vidrigt. Man kan fiska med samma bete på samma plats, men det är en som får fisk.

Jag lyckas hålla tillbaka mina tankar på att bli inlagd på någon klinik och fortsätter fiska. Men jag lyckas inte få någon mer gädda. Jag slutar på en åttonde plats och är supernöjd. Jag gjorde vad jag kunde.

Det var supertrögt för många på gädda, men för några var det inte trögt. Till exempel fick Roger cirka 10 gäddor och slutade på en andra plats. Lars fick runt 20 gäddor och slutade på en delad tredje plats utan att ha fått några abborrar. Duktiga Oscar dominerade med tre abborrar på lördagen och långa gäddor på söndagen: 74, 79 och 91 cm. Det är så man tar hem en SM-titel! Grattis Oscar!

Längtar redan till nästa år men nu närmast står finalen i Årets Kajakfiskare på tur! Vem kommer ta hem den titeln?

Tack till alla sponsorer som gjorde detta möjligt!

Dittdrag/Zman: Deras Zman beten och abborre spö skojar man inte bort! Goodiebags till varje deltagare värda 300:-

Fiskejournalen: Sveriges största och ledande aktör inom fiske sedan 1974. De erbjuder en kombination av nyheter, praktiska tips och en webbutik med ett brett sortiment av fiskeprylar.

5st helårs prenumerationer samt kepsar till alla deltagare.

Sportfiskarna: Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund, en ideell organisation som arbetar för att främja sportfiske och fiskevård i Sverige. De organiserar tävlingar och utbildningar samt driver påverkansarbete för bättre vattenmiljöer. Superfina kapsylöppnare och godis till goodiebagarna.

Feelfree Kayak: Ett företag som tillverkar innovativa och högkvalitativa fiskekajaker. Deras modeller är kända för sin stabilitet och användarvänlighet, vilket gör dem populära bland både nybörjare och erfarna paddlare. Presentkort på runt 10000:- till 1,2 och 3e plats.

Man Cave Baits: Specialiserar sig på handgjorda beten för sportfiske. Deras produkter är designade för att attrahera olika typer av fisk och är populära bland sportfiskare. Presentkort på totalt 2000:- samt goddiebags värd 100:-/Deltagare.

Rapala: Ett globalt känt varumärke inom fiskeutrustning, särskilt kända för sina högkvalitativa beten och fiskeredskap. Rapala har en lång historia av innovation och kvalitet inom sportfiske. De sponsrade med  ett gäddfiskespö med rulle från 13Fishing värde 6000:-

KayakAnglerSweden: En kajakfiskebutik med både fiskekajaker och kajakfiskeprylar. Sponsrade med Stolsrygggsäck, en crate och en abborre bräda värde totalt 4000:-

Darts: Ett företag som tillverkar och säljer fiskeutrustning, inklusive beten, krokar och andra tillbehör. De är kända för sin kvalitet och innovation inom sportfiske sponsrade med 3sr gäddfiskespön värde 2500:-

iFish: Erbjuder ett brett sortiment av fiskeutrustning och tillbehör. De fokuserar på att tillhandahålla produkter som förbättrar fiskarens upplevelse och framgång. Sponsrade med gäddbeten till samtliga.

Kayakstore: En butik som specialiserar sig på kajaker och tillbehör för kajakfiske. De erbjuder ett brett sortiment av produkter för att möta behoven hos kajakfiskare. Sponsrade med en Crate värde 1200:-

Sunvisor.eu: Specialiserar sig på solskydd och andra tillbehör för utomhusaktiviteter. Deras produkter är designade för att skydda mot solen och förbättra komforten under fiske. Ett solskydd värde 800:-

Kajakfiskemagasinet: En tidning och online plattform som fokuserar på kajakfiske. De erbjuder nyheter, tips och information för att hjälpa kajakfiskare att förbättra sina färdigheter och upplevelser sponsrade med en direkt plats till finalen i nästa års final i Årets Kajakfiskare till ett värde av 375:-

PS Ni är väl med i Svenska Kajakfiskeklubben?

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
100 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%