Vättern – Hem för Sveriges största gäddor
Vättern – Hem för Sveriges största gäddor

Vättern – Hem för Sveriges största gäddor

0 0
Read Time:4 Minute, 40 Second

Att slå det svenska rekordet på 21,07 kg är en dröm för många sportfiskare, och Vättern erbjuder en unik möjlighet att uppnå detta mål.

En av Svenska Kajakfiskeklubbens första träffar hade samlat ett glatt gäng ivriga fiskare till norra Vättern denna kalla men soliga April helg. Alla vi hade samma tanke i huvudet:

”Tänk att fånga den största gäddan genom tiderna från kajak”!

Förberedelser och utrustning

För att lyckas med gäddfiske från fiskekajak är det viktigt att ha rätt utrustning. En stabil fiskekajak med pedaler eller elmotor är att föredra. Pär, som var med, hade elmotor monterat för att få lite hjälp vid långa transporter, medan jag och Tobbe körde tramp och Andy paddlade fram. Utöver detta är det viktigt att ha en bra gäddsäck, håv och vågar för att kunna hantera och dokumentera fångsten på ett korrekt sätt.

Utmaningar och taktik

Vättern kan vara väldigt stökig så här på våren, och våra planer att trolla med 2-4 spön väldigt nära djupkanterna gick inte i lås. Jag själv testade, men 0,5 – 1 meter höga vågor gjorde det omöjligt. Tobbe fick ett par gäddor på grundare vatten, men det var inte de gäddorna vi var ute efter. För att lyckas med gäddfiske i sådana förhållanden krävs det att man är flexibel och kan anpassa sin taktik efter väder och vattenförhållanden.

Timing och Sportfiskemässan

En regel som jag har är att inte åka ut och fiska förrän efter Sportfiskemässan. Då brukar temperaturen vara okej och fiskarna har börjat röra på sig.

Förberedelser för rekordförsök

Om vi nu skulle lyckas med det otroliga, att ta ett svenskt rekord på gädda, så gäller det att ha kollat upp allt vad som gäller för att få rekordet godkänt. Man bör filma drillningen och håvningen, man ska vara flera vittnen och vi måste gå iland för att lyckas väga på ett bra sätt. Själv hade jag med mig två vågar. Jag monterade även en gäddsäck på sidan av kajaken där eventuella stora fångster kunde ligga längs med kajaken i väntan på att komma nära land där vi kunde samlas för att väga den. Vi fick också minutiösa instruktioner om hur vi skulle hantera en riktigt stor gädda från fiskekajak – hur man ska hantera den, väga och fotografera den.

Fisket

Dag 1:

Jag, Tobbe och Pär vaknar tidigt. Tobbe, som är mest ivrig, ger sig iväg precis innan solen har gått upp. Jag och Pär njuter av en utsökt frukost medan vi delar fiskehistorier. Efter frukosten ger vi oss iväg och börjar kasta efter gäddor. Jag använder mitt Live-ekolod för att leta rätt på de stora gäddorna. Ekolodet visar inte alls så mycket fisk, antagligen står de stora på lite djupare vatten, tänker jag. Vattnet är bara 3-4 grader. Pär fiskar av några vasskanter. Jag hittar en fin gädda med hjälp av Live-givaren, men den är helt ointresserad. Jag lägger fem minuter på den, men sedan trampar jag vidare.

Jag förbereder mig och kajaken på vad som komma skall – väldigt hård vind och höga vågor. Jag kommer ut på en öppen fjärd där det är tillåtet med trolling. Jag trollar med tre spön riggade med en stor fin tail från Sannobaits samt två curlytails från Eastfield. Det är ganska problematiskt att trolla i hård vind, men jag trampar på i 1,2 knop. Jag vill ta mig längre söderut, precis på kanten till det riktigt djupa vattnet. Väl där inser jag att det blåser för mycket. Det går att ta sig fram, men om jag får en stor fisk kommer jag att få problem. Jag svänger av och går in i lä istället och tar lunch – tid för eftertanke och reflektion. Pär möter upp och under en halvtimme sitter vi i solen, ingen vind och bara njuter.

Eftermiddagen ägnas åt att ta sig mot boendet igen. Jag ser några större fiskar på ekolodet, men de är helt ointresserade. Vi får rapport om att Tobbe har fått två gäddor, ingen större dock. Väl tillbaka till boendet lämnar vi kvar våra kajaker vid stranden, riggar om lite och sedan delar vi fiskehistorier och god mat.

Dag 2:

Vinden har inte mojnat utan det blåser ganska kraftigt. Tobbe och Pär beslutar sig för att gå till de grunda områdena norrut, och jag måste tyvärr kasta in handduken och åka hem. Pär och Tobbe har enligt rapport en trevlig dag med några gäddor upp, men ingen som är i närheten av det svenska rekordet. Vi får erkänna oss besegrade. Många lägger veckor av fiske här och flera års nötande, så för vår del var det att leta efter en nål i en höstack. Men vi testade i alla fall, och det är spännande att bara fiska på samma vatten där det simmar omkring 20-kilos gäddor.

Svenska Kajakfiskeklubben – Gemenskap och kunskap

Svenska Kajakfiskeklubben är en förening som samlar kajakfiskare från hela Sverige. Klubben anordnar kajakfisketräffar och tävlingar både för medlemmar och för dem som vill veta mer om kajakfiske. Klubben erbjuder en fantastisk möjlighet att träffa likasinnade och utbyta tips och tricks om fiskemetoder, kajakmodifieringar och mycket mer. Genom att delta i klubbens aktiviteter kan du få värdefull kunskap och erfarenhet som kan hjälpa dig att lyckas med ditt fiske.

Sammanfattning

Gäddfiske från fiskekajak i Vättern är en spännande och utmanande aktivitet som kräver noggranna förberedelser och rätt utrustning. Genom att delta i Svenska Kajakfiskeklubbens aktiviteter kan du få värdefulla tips och erfarenheter som hjälper dig att lyckas med ditt fiske. Att slå det svenska rekordet på gädda är en dröm för många, och med rätt taktik och utrustning kan det bli verklighet.

Allt en Kajakfiskare behöver
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%